1.04.2023 Galleri Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om att översätta polsk litteratur på Stockholms Litteraturmässa 2023 🗺

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.

EUNIC Stockholm, som ett nätverk av svenskbaserade europeiska kulturinstitutioner och ambassader, bjöd in översättare från Tjeckien, Frankrike, Italien, Polen och Schweiz. I ett av de samtalen – “Översättaren som kulturförmedlare”, som hölls inom ramen för den panelserien, deltog Patricia Cukrowska, förläggare och översättare från Prosak Förlag. Tillsammans med översättaren Joachim Forsgren berättade de om sitt arbete, om modern litteratur samt om förändringar på bokmarknaden som har nyligen skett i Sverige och i Europa. Samtalet leddes av den enastående moderatorn Cecilia Hansson.

Tack till alla våra framstående gäster, till mässans arrangörer samt till den fantastiska publiken för en dag med intressanta samtal och träffar! Hoppas att ni som kunde komma fick veta mer om hur det är att jobba i Sverige som översättare med de europeiska språken! Vi ser fram emot nästa år!

Festivalen anordnades i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Söderbokhandeln, Nätverkstan kulturtidskrifter och EUNIC Stockholm, och med stöd från Region Stockholm och Svenska Akademien.

Läs mer om evenemanget här.


Scheduled Galleri
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri