1.04.2023 Galleri Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om att översätta polsk litteratur på Stockholms Litteraturmässa 2023 🗺

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.

EUNIC Stockholm, som ett nätverk av svenskbaserade europeiska kulturinstitutioner och ambassader, bjöd in översättare från Tjeckien, Frankrike, Italien, Polen och Schweiz. I ett av de samtalen – “Översättaren som kulturförmedlare”, som hölls inom ramen för den panelserien, deltog Patricia Cukrowska, förläggare och översättare från Prosak Förlag. Tillsammans med översättaren Joachim Forsgren berättade de om sitt arbete, om modern litteratur samt om förändringar på bokmarknaden som har nyligen skett i Sverige och i Europa. Samtalet leddes av den enastående moderatorn Cecilia Hansson.

Tack till alla våra framstående gäster, till mässans arrangörer samt till den fantastiska publiken för en dag med intressanta samtal och träffar! Hoppas att ni som kunde komma fick veta mer om hur det är att jobba i Sverige som översättare med de europeiska språken! Vi ser fram emot nästa år!

Festivalen anordnades i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Söderbokhandeln, Nätverkstan kulturtidskrifter och EUNIC Stockholm, och med stöd från Region Stockholm och Svenska Akademien.

Läs mer om evenemanget här.


Scheduled Galleri
Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm Map

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.
16 03.2023 Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri