6.02.2023 - 12.02.2023 Galleri Stockholmsmässan, Mässvägen 1 Älvsjö, Stockholm

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och Kraków bjöds in till Greenhouse 2023 på årets Stockholm Furniture Fair! 🗺

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.

Inom ramen för sektionen Greenhouse, som är en del av Stockholm Furniture Fair SDW, väljer juryn ut moderna och unika projekt av designers och designskolor från hela världen. “Som en internationell plattform för lovande unga designer på Stockholm Furniture Fair, fungerar Greenhouse som en språngbräda för morgondagens stjärnor. (…) 2023 års utställare håller en anmärkningsvärd hög nivå av lekfullhet och utforskande kreativitet.” (källan: SFF23). Sektionen betraktas som en prestigefull del av mässan och det är därför ännu mer speciellt att i år två polska högskolor deltog i den. Ett stort grattis till studenter och lärare! Vi är mycket glada över att Polska institutet kunde stödja projektet.

Utställningen “Imagine” presenterades av andra- och tredjeårsstudenterna på verkstaden för konceptuell formgivning på designfakulteten vid konsthögskolan i Szczecin. Studenterna tar upp klimatkatastrofen och sin personliga oro, sina upplevelser och tveksamheter inför den. Utställningen visades även i reportaget på SVT Kulturnyheterna där journalisten Dennis Dahlqvist berömde unga polska formgivare från Szczecin: ”Unga designstudenter från Szczecin i Polen använder lekfullhet och humor för att uppmärksamma klimathotet”.

Möbel- och inredningsstudio vid  Jan Matejkos Konstakademi i Kraków visade bl.a. olika stoldesigner som kombinerar modern formgivning och komfort.

Mer om de polska akademiernas deltagande i Greenhouse 2023 kan du hitta i huvudartikeln om Stockholm Design Week 2023.

Projektet genomfördes med stöd av Polska institutet i Stockholm


from to
Scheduled Galleri
Stockholmsmässan, Mässvägen 1 Älvsjö, Stockholm Map

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Den polska författaren Salcia Hałas på

Under den sjuttonde upplagan av litteraturfestivalen Littfest i Umeå deltog den polska författaren Salcia Hałas i EUNIC Stockholms panel “Central- och östeuropeiska perspektiv på ett nytt Europa”, tillsammans med författare från Rumänien och Litauen.
16 03.2023 18 03.2023 Galleri