9.09.2023 Galleri Göteborgs domkyrka, Kyrkogatan 28, Göteborg

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka och utställningen ”Warszawa – Mariupol” 🗺

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.

Bandet framförde bl a låten ”Podaj rękę Ukrainie” (Ge Ukraina en hjälpande hand) som har blivit en symbol för vänskapen mellan Polen och Ukraina.

I samband med konserten fick publiken ta del av utställningen ”Warszawa-Mariupol”. Dskapades på initiativ av Sejmens vice talman, Małgorzata Gosiewska. Utställningen består av par fotografier som skildrar Warszawa under Warszawaupproret sommaren 1944, och den ukrainska staden Mariupol tillsammans med städerna kring Kyjiv som sedan februari 2022 har anfallits av Ryssland under ledning av Vladimir Putin. Fotografierna förmedlar ett starkt och kraftfullt budskap: trots att det har gått flera decennier sedan andra världskriget finns det en slående likhet mellan Rysslands invasion av Ukraina och Nazitysklands aggression i Polen.

Ett speciellt stort tack till Wojciech Głuch för all hjälp och Göteborgs domkyrka för ett fint samarbete samt Adam Mickiewicz institutet för stödet och alla andra samarbetspartner!


Scheduled Galleri
Göteborgs domkyrka, Kyrkogatan 28, Göteborg Map

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri

Fotoreportage: Den polska författaren Salcia Hałas på

Under den sjuttonde upplagan av litteraturfestivalen Littfest i Umeå deltog den polska författaren Salcia Hałas i EUNIC Stockholms panel “Central- och östeuropeiska perspektiv på ett nytt Europa”, tillsammans med författare från Rumänien och Litauen.
16 03.2023 18 03.2023 Galleri