28.09.2023 - 1.10.2023 Galleri Svenska Mässan, Göteborg

Fotoreportage: Programpunkter med polska inslag på Bokmässan 2023 i Göteborg 🗺

Årets Bokmässa i Göteborg är nu över och vi vill tacka våra kära gäster samt publiken för deltagandet! Vi var mycket glada över att kunna presentera för er lite av den rika polska litteraturen inom ramen för mässans gedigna program. Ett stort tack till de fantastiska polska författarna Piotr Fiedler och Mikołaj Łoziński som lyckades att fånga publiken med berättelser om sina senaste böcker samt delade sina tankar om det samtida polska samhället. Dessutom, under Bokmässan presenterades utgåvan av boken "Häftet med dikter från Auschwitz” (2023, Statliga museet Auschwitz Birkenau) för första gången.

Den polske poeten och författaren till romanen “Ömhet” Piotr Fiedler deltog i seminariet om europeiska metropoler där han berättade bl.a. om Warszawa som en gestalt i hans bok “Ömhet” (Prosak förlag, 2023). Dessutom uppläste han några av sina dikter på Rum för poesi scen tillsammans med sin översättare Patricia Cukrowska. Piotr samtalade också med Patricia på EUNIC Café Europa scen om fula ord i polsk prosa. 

I ett samtal med journalisten Svante Weyler pratade den polske författaren Mikołaj Łoziński om sin bok “Stramer” som ska utges på svenska 2024, samt om sina judiska rötter och hur de har påverkat hans identitet. 

Inom ramen för Bokmässan presenterades också utgåvan av boken ”Häftet med dikter från Auschwitz” för första gången. Många intressanta evenemang ägde rum inom ramen för ett av årets tema “Judisk kultur” och några av dem handlade om boken och anordnades av Polska institutet i Stockholm i samarbete med Statliga museet Auschwitz Birkenau och Judisk Kultur i Sverige. På EUNIC Café Europas scen presenterades boken av institutets direktör Paweł Ruszkiewicz, prof. Adam Zdunek och museets direktör Piotr Cywiński. Dessutom läste två skådespelare Sara Sommerfeld och Małgorzata Pieczyńska upp dikterna ur boken på polska, svenska och engelska på den judiska scenen. Efteråt deltog de även i samtalet om boken och förintelseöverlevande i EUNIC Café Europas monter. Tack till alla som bidrog till bokens utgivning. Ett speciellt tack till Auschwitz museets direktör Piotr Cywiński, bokredaktören Jadwiga Pinderska-Lech, medförfattarna: prof. Bogusław Adam Zdunek, Joanna Ziembińska-Kurek och Wanda Witek-Malicka, översättarna: Tomas Håkanson, Justyna Matkowska samt till sättnings- och omslagets formgivare Katarzyna Krawczyk. Fler evenemang kring boken ”Häftet med dikter från Auschwitz” planeras i Sverige. Vi kommer att informera om alla nya initiativ kring det ämnet i våra kanaler.

Tack igen till våra ovärderliga samarbetspartners: Prosak förlag, EUNIC Stockholm och Statliga museet Auschwitz Birkenau, samt till ambassadören Joanna Hofman och hela polska ambassaden för allt stöd under årets Bokmässa!


from to
Scheduled Galleri
Svenska Mässan, Göteborg Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri