26.09.2023 Galleri Europahuset, Stockholm

Fotoreportage: Europeiska språkdagen 2023 i Stockholm 🗺

Tack till alla elever, lärare och våra kollegor från ambassader och kulturinstitut i Stockholm som på Europeiska språkdagen deltog i språkcaféet samt bidrog till den rikstäckande tävlingen anordnad av Nätverket Språkdagen i Sverige! Vi är mycket glada över att Polska institutet kunde vara med ännu en gång.

I år firade vi Europeiska språkdagen den 26 september med ett språkcafé på Europahuset i Stockholm. Vi erbjöd minispråkkurser i tjugofem språk, bl.a. i polska till drygt sex hundra elever från högstadiet och gymnasiet som kom med sina fantastiska lärare från tjugo olika skolor. Dessutom delades priset ut till vinnaren av språkdagstävlingen 2023 vilket i år bestod av ett uppdrag att teckna en serie med tema av tidsresa på deras favorit europeiska språk! Grattis Michelle Freeman från Alirskolan i Bollnäs för det första priset!

“Juryn imponerades av att Michelle skickligt förmedlade handlingsutvecklingen och använde det komiska greppet med uppbyggd förväntan och antiklimax, och tyckte att hon lyckades mycket väl med att förmedla protagonisternas känslor, även på spanska, och med stor hjälp av teckningarna som håller hög kvalitet.” (Juryns motivering)

Läs intervjun med Michelle samt se hennes serie på spanska på Europeiska kommissionens webbsida.

Vi ses nästa år! Do zobaczenia!

Foto: Olof Pettersson och Polska institutet

Projektet anordnades som ett samarbete mellan EU-kommissionens representation i Sverige och kulturella organisationer samt ambassader i Stockholm, däribland Polska institutet.
Scheduled Galleri
Europahuset, Stockholm Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri