21.10.2023 Galleri Stadsparken, Södertälje

Fotoreportage: Årets illuminering av Władysław Hasiors ”Solspann” i Södertälje 🗺

I lördags den 21 oktober ägde 51-årsjubileum av den polska konstnären Władysław Hasiors konstnärliga installation "Solspann" rum i Stadsparken, Södertälje!

Gästerna välkomnades av filmregissören Roger Sellberg, skaparen av dokumentären om Władysław Hasiors besök i Södertälje på 1970-talet. Sedan hölls ett tal av konstnären Göran Pettersson och den lokala kören ”Solspann” uppträdde på scenen i Stadsparken. Musikbandet Ukrainian-Polish Orchestra välkomnade med polsk repertoar processionen med facklor till ryttarskulpturer i installationen ”Solspann”.

Installationen ”Solspann” skapades av Władysław Hasior i samband med hans utställning på Södertälje konsthall, som konstnären gjorde tillsammans med Jerzy Beres på uppdrag av Södertälje kommun. Solspann tar som så ofta i Hasiors verk avstamp i den djupa mytologiska myllan. Fyrspannet drar Helios vagn över himlavalvet, men verket bär också dimensionen av uråldrig bronsålderskultur med inspiration från hällristningar. Ljusets symbolik fortsätter med fackeltåget till installationen ”Solspann” och illumination av ryttarskulpturerna, som har blivit en populär årlig lokal händelse. 2022 förnyades denna tradition efter ett avbrott på flera år orsakat av bl.a. pandemin. Antalet deltagare i processionerna indikerar det fortfarande existerande intresset för den magiska ritualen och önskan att fortsätta den.

Tack till alla deltagare för ert engagemang samt till våra partners för ett gott samarbete! Projektet är ett resultat av en kollaboration mellan organisationerna ABF Södertälje-Nykvarn och Kulturhistoriska Föreningen Södertälje samt Södertälje konsthall och Polska institutet Stockholm.

Scheduled Galleri
Stadsparken, Södertälje Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri