8.02.2023 Aktuellt, Design, Evenemang, Historia, Konst Hörsalen Luna, Lunagallerian 4, 151 83 Södertälje

Hasiorkväll: filmvisning och föreläsning om den polska konstnären Władysław Hasior och hans svenska skulpturgruppen Solspann 🗺

Under året 2022 anordnades flera evenemang kring den polska konstnären Władysław Hasior som ett samarbete mellan bl.a. Södertälje konsthall, Södertörns högskola, Polska institutet i Stockholm och Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje. Den 8 februari äger rum en filmvisning och en föreläsning kring Władysław Hasiors konst. Missa inte!

”Ett lätt pudersnötäcke över Solspann avslöjar de spår som Władysław Hasior efterlämnat i marken, solformen med strålar framträder! Du som vill veta mer om verket Solspann och Władysław Hasiors konstnärskap är välkommen till filmvisning och föreläsning onsdag 8 februari kl 18.00: På begäran, Hasiorkväll!

Dokumentärfilmen om skulpturgruppen Solspanns tillblivelse visas. Filmens skapare Roger Sellberg berättar om filmen. Maja-Lena Molin curator Södertälje konsthall och Camilla Larsson konstvetare från Södertörns högskola berättar om konstnären Wladyslaw Hasior.

Evenemanget arrangeras av Kulturhistoriska Föreningen, Södertälje konsthall och Södertörns högskola.

Fri entré för medlemmar i Kulturhistoriska föreningen, 100 kr för icke medlemmar.” 

(Källan: Södertälje konsthall)

Kolla in fotoreportage från några av de evenemangen som skedde i fjol:

👉 Magdalena Abakanowicz och Władysław Hasior på ART SPACE Södertörn https://instytutpolski.pl/stockholm/2022/10/03/fotoreportage-magdalena-abakanowicz-och-wladyslaw-hasior-pa-art-space-sodertorn/   

👉 50 års-jubileum av Władysław Hasiors ”Solspann” i Södertälje https://instytutpolski.pl/stockholm/2022/10/24/fotoreportage-50-ars-jubileum-av-wladyslaw-hasiors-solspann-i-sodertalje1/

Foto: Solspann med snö, Södertälje konsthall och Wladyslaw Hasior i samtal med Eje Högestätt, och från byggplatsen 1972. Stillbilder ur film.

Scheduled Aktuellt >Design >Evenemang >Historia >Konst
Hörsalen Luna, Lunagallerian 4, 151 83 Södertälje Map

Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar om

På lördag, den 1 april 2023, kl. 12:00 - 12:25 deltar översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska i ett samtal “Översättarens roll som kulturförmedlare” tillsammans med översättarna Joachim Forsgren och Cecilia Hansson.
01 04.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur

Januariupproret 160 år – ”Den 27 mars

Björn Sällqvist, skådespelare och ättling till en polsk deltagare i Januariupproret läser dikten ”Den 27 mars 1863” av Karl Wetterhoff, som publicerades i tidningen Fäderneslandet den 1 april 1863. Vi uppmärksammar Januariupproret som bröt ut den 22 januari 1863 - för 160 år sedan - med den svenska dikten om Januariupproret.
27 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia, Litteratur

Kwartludium möter Marsel Nichan – porträttkonsert i

Ett polsk-svenskt samarbete där Kwartludium presenterar nyskriven musik av Marsel Nichan. Marsel målar upp associativa ljudbilder med sin musik och bygger upp dramaturgin i hans verk likt filmmusik som beskriver ett tema, en händelse, en berättelse eller en tillvaro.
25 03.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik