16.03.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur, Språk Rumänska Kulturinstitutet, Skeppsbron 20, Stockholm

Den andra upplagan av det litterära evenemanget “Rum för världspoesi” på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm 🗺

Den 16 mars kl.18 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm sker den andra upplagan av det litterära evenemanget “Rum för världspoesi”! Den här gången presenterar vi tre framstående kvinnliga författare från Central- och Östeuropa: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen). Välkommen!

Under kvällen kommer Salcia Hałas, Ioana Nicolaie och Indrė Valantinaitė att möta den svenska publiken och läsa utdrag ur sina verk på sina modersmål. Skådespelerskan Nathalie Czarnecki ska därefter läsa upp de texterna i svensk översättning. Allt kommer att sammanflätas med musikaliska uppträdandet av Christian Svarfvar, fiolspelare från Sverige, utexaminerad från den prestigefyllda Juilliard School. Kvällen ska avslutas med en diskussion mellan de tre författarna som modereras av den svenske poeten, översättaren och förläggaren Jonas Ellerström.

Fri entré men föranmälan krävs. För att registrera dig anmäl dig till carmen.lungu@rkis.se senast den 15 mars 2023!

Projektet anordnades som ett samarbete mellan Polska institutet i Stockholm, Prosak Förlag, Litauiska kulturinstitutet/Litauens ambassad i Stockholm, och Rumänska kulturinstitutet, inom ramen för organisationen EUNIC Stockholm.

Alla tre författare kommer att delta i den litterära festivalen Littfest 2023 som årligen sker i Umeå. Mer om Salcia Hałas deltagande i festivalen Littfest 2023 hittar du i en separat artikel om evenemanget

Om författarna:

Salcia Hałas (pseud.) är författare och konstnär, hon föddes i Przemyśl och bor i Gdynia. Debutromanen Pieczeń dla Amfy (2016) blev nominerad till Nagroda Literacka im. Witolda Gombrowicza och Nagroda Literacka Nike. 2017 vann den Nagroda Literacka Gdynia, ett av Polens mest prestigefyllda litterära pris. Om Salcia Hałas bok “Syndafloden” (2022, Prosak Förlag) kan du läsa här.

Foto: Renata Dąbrowska

Ioana Nicolaie (f. 1974) är en rumänsk poet och författare. Hon debuterade år 2000 och har blivit ett välkänt namn på den rumänska kulturscenen tack vare sina verk som består av dikter, prosa och barnlitteratur. Hennes böcker är ofta inspirerade av hennes egna erfarenheter som kvinna och mamma. ”Cerul din burtă/Himlen i magen” (10TAL Bok, 2013) är en bok som bygger på hennes egna utmaningar med moderskap.

Indrė Valantinaitė (född 1984) är en litauisk poet som debuterade 2006 med diktsamlingen ”Žuvim ir lelijom” (För fisk och liljor). Poeten är också välkänd på musikscenen: hon har vunnit flera musiktävlingar och medverkat i rockoperorna ”Saulės žemė” (Solens land) och ”Ugnies medžioklė su varovais” (Eldjakt med slagträn). Valantinaitė deltar regelbundet i olika litterära festivaler. Hon har skrivit fyra prisbelönta diktsamlingar som har översatts till tretton språk.


Scheduled Aktuellt Evenemang Litteratur Språk
Rumänska Kulturinstitutet, Skeppsbron 20, Stockholm Map

Wisława Szymborska 100 år – invigning av

Det är i år 100 år sedan den polska poeten Wisława Szymborska föddes. På Kulturbiblioteket uppmärksammas detta genom en utställning av bilder tagna av fotografen Joanna Helander. Utställningen och invigningen är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Polska institutet. Utställningen pågår mellan 9 december 2023 och 6 januari 2024.
09 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Konst

Visning av ”Bread and Salt” (2022) på

Damian Kocurs film "Bread and Salt" (Chleb i sól, 2022) visas den 1 december kl 15 och den 5 december kl 17.45 på årets Umeå Filmfestival. Dessutom kommer Tymoteusz Bies att hålla en konsert efter den sista visningen. Varmt välkomna!
29 11.2023 05 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Musik

EU-julkonsert 2023 i Adolf Fredriks kyrka 🗓

Kom i julstämning med vår EU-julkonsert i Adolf Fredriks kyrka måndagen den 11 december kl. 18.00. Tillsammans med 21 ambassader inbjuder EU-kommissionen i Sverige till en kväll med julsånger och artister från Europas alla hörn. Vi är särskilt glada för att ha Ukraina med oss i år igen.
11 12.2023 Aktuellt, Evenemang, Musik