18.03.2023 Aktuellt, Evenemang, Litteratur, Språk Salen Miklagård, Umeå Folkets Hus, Skolgatan 59, Umeå

Den polska författaren Salcia Hałas på Littfest 2023 i Umeå 🗺

Mellan den 16-18 mars 2023 i Umeå Folkets Hus sker nästa upplaga av den litteraturfestivalen Littfest! Inom ramen för festivalen kommer den polska författaren Salcia Hałas att delta i EUNIC Stockholms panel “CENTRAL- OCH ÖSTEUROPEISKA PERSPEKTIV PÅ ETT NYTT EUROPA”. Seminariet äger rum den 18 mars kl. 10 i salen Miklagård, Umeå Folkets Hus. Varmt välkomna!

Beskrivning av panelen “Central- och östeuropeiska perspektiv på ett nytt Europa”:

“Kriget i Ukraina och pandemin har förändrat Europa. De politiska, sociala och ekonomiska relationerna har tagit annan karaktär, och det är inte alltid enkelt att skilja mellan stat, kyrka och gamla religiösa traditioner. Om detta nya globala landskap skriver Indrė Valantinaitė, Litauen, Salcia Hałas, Polen, och Ioana Nicolaie, Rumänien. Inspirerade av sina erfarenheter skildrar de femininitet, moderskap samt förhållandet till det sakrala. Möt dem i ett samtal, lett av kulturskribenten Annina Rabe.” (källan: Littfests program)

För att delta i panelen krävs entrébiljett till festivalen. Mer information hittar du på Littfests officiella hemsida.

Dessutom kommer Salcia Hałas att delta i den andra upplagan av “Rum för världspoesi” som sker på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm den 16 mars 2023 kl. 18.00. Läs mer här.

Projektet anordnades som ett samarbete mellan Polska institutet i Stockholm, Prosak Förlag, Litauiska kulturinstitutet/Litauens ambassad i Stockholm, och Rumänska kulturinstitutet, inom ramen för organisationen EUNIC Stockholm.

Salcia Hałas (pseud.) är författare och konstnär, hon föddes i Przemyśl och bor i Gdynia. Debutromanen Pieczeń dla Amfy (2016) blev nominerad till Nagroda Literacka im. Witolda Gombrowicza och Nagroda Literacka Nike. 2017 vann den Nagroda Literacka Gdynia, ett av Polens mest prestigefyllda litterära pris.

Mer om Salcia Hałas hittar du i vår artikel om boken “Syndafloden”

Om festivalen Littfest:

“Littfest är Sveriges största litteraturfestival med cirka 20 000 seminariebesök och över 150 inbjudna medverkande under tre intensiva festivaldagar. I programmet återfinns allt från internationella storheter till lokala guldkorn. Littfest är en koordinerad litteraturfestival med unika samtal och möten. Det du möts av under Littfest är noga genomarbetade seminarier som följer festivalens tematik, konstnärliga ambition eller den aktuella samhällsdebatten. Festivalen startade 2007 som en liten gräsrotsfestival och motrörelse mot bokbranschens kommersialisering. Festivalen drevs från början av ett antal engagerade privatpersoner, för att senare ta formen av en ideell förening.” (källan: Littfests officiella hemsida)

Scheduled Aktuellt >Evenemang >Litteratur >Språk
Salen Miklagård, Umeå Folkets Hus, Skolgatan 59, Umeå Map

POLSKT TEMA I HANINGE KULTURHUS 🗓 🗺

Filmvisning med regissörsbesök, barnfilmsklassiker, konstutställning och en konstworkshop för barn är några av de saker som händer i Haninge kulturhus 29 september - 6 oktober. Allt är gratis men eftersom det är begränsat antal platser kräver vissa event biljett, eller medlemskap i Haninge Filmstudio. Hämta din biljett eller ditt medlemsskapskort i lånedisken på Biblioteket i Handen.
29 09.2023 06 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Film, Konst, Litteratur

Utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!”

Den 26 september - 14 oktober 2023 på Norrköpings stadsmuseum visas utställningen ”Mamma, jag vill inte ha krig!” tillsammans med dokumentärfilmen ”Erase the Nation” och ett verk av den polska konstnären Olek (Agata Oleksiak) och den unga ukrainska designern Artem Verakuta (inom samarbetet mellan UNESCO Creative City Norrköping och Katowice City of Gardens). Vernissage äger rum under Kulturnatten, den 30 september kl. 14.00 då bandet Ukrainian-Polish Orchestra uppträder.
26 09.2023 14 10.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia

Ny utgåva av Furstinnan 🗓

Furstinnan - en biografi om drottning Katarina Jagellonica kommer ut i en ny utgåva, slutet av september 2023.
27 09.2023 Aktuellt, Evenemang, Historia