16.03.2023 Galleri Rumänska Kulturinstitutet, Skeppsbron 20, Stockholm

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära evenemanget “Rum för världspoesi” på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm 🗺

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.

Gäster välkomnades av Rumänska Kulturinstitutets direktör – Bogdan Popescu, Litauiska kulturinstitutets direktör – Liana Ruokytė-Jonsson och Polska institutets direktör – Paweł Ruszkiewicz som kort presenterade kvällens program samt alla medverkande. Därefter började uppläsningen av poesi och prosa av den rumänska poeten Ioana Nicolaie och den litauiska poeten Indrė Valantinaitė samt av den polska författaren Salcia Hałas. Texterna i de tre originella språken, polska, rumänska och litauiska, upplästes av författarna själv medan den svenska översättningen upplästes av den ypperliga skådespelaren Nathalie Czarnecki. Uppläsningarna sammanflätades av den vackra musiken som spelades av den framstående violinisten Christian Svarfvar. Efter uppläsningen samtalade Salcia, Ioana och Indrė med Jonas Ellerström, poeten och förläggaren, om den samtida situationen i den litterära världen samt om hur pandemin och kriget i Ukraina påverkade deras författarskap.

Kvällen avslutades med mingel då gästerna kunde prata direkt med våra gäster, ställa frågor om deras författarskap samt köpa deras böcker som presenterades i foajén av bl.a. Prosak Förlag.

Vi tackar ännu en gång alla som bidrog till den underbara kvällen och ser fram emot nästa upplaga av “Rum för världspoesi”!

Evenemanget är ett samarbete mellan EUNIC Stockholm, Litauiska kulturinstitutet/Litauiska ambassaden, Rumänska kulturinstitutet, Prosak Förlag och Polska institutet i Stockholm.

Den polska författaren Salcia Hałas deltog även i Sveriges största litteraturfestival Littfest som ägde rum mellan 17-19 mars 2023 i Umeå. Läs mer om det här evenemanget i en separat artikel.


Scheduled Galleri
Rumänska Kulturinstitutet, Skeppsbron 20, Stockholm Map

Fotoreportage: Polsk samtidskonst på utställningen “Crossover” i

Den 10 november öppnade utställningen “Crossover” i Studio 44 med verk av bl.a. två polska konstnärer, Konrad Juściński och Jacek Smolicki. Under invigningen presenterade konstnärerna sina verk och intendenter från kollektivet Flat Octopus berättade om projektets tillkomst. Dessutom genomfördes performances som inspirerades av utställningens tema.
10 11.2023 24 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Polsk animation på REX Animation Film

REX Animation Film Festival presenterar varje år ett urval av de bästa nya animerade kortfilmerna från Europa. På årets upplaga visades fyra polska filmer. Tack till alla som kom och tittade på det fantastiska utbudet av animationer och vi ses nästa år!
27 10.2023 02 11.2023 Galleri

Fotoreportage: Pianokonsert framförd av Matyáš Novák på

I fredags på Kungliga Musikhögskolans scen framträdde den enastående musikern Matyáš Novák med kompositioner från V4-länderna: Tjeckien, Ungern, Slovakien och Polen.
20 10.2023 Galleri