16.03.2023 Galleri Rumänska Kulturinstitutet, Skeppsbron 20, Stockholm

Fotoreportage: Den andra upplagan av det litterära evenemanget “Rum för världspoesi” på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm 🗺

Under mars 2023 skedde två litterära evenemang: “Rum för världspoesi” i Stockholm och Sveriges största litteraturfestival Littfest i Umeå. Det första ägde rum den 16 mars 2023 på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm och blev en stor succé tack vare våra specialgäster och den fantastiska publiken! Vi är mycket tacksamma till alla som kom samt till alla våra partners som bidragit till den succén. Ett speciellt stort tack till de enastående kvinnliga författarna: Salcia Hałas (Polen), Ioana Nicolaie (Rumänien) och Indrė Valantinaitė (Litauen), till samtalsledaren Jonas Ellerström, till skådespelaren Nathalie Czarnecki samt till violinisten Christian Svarfvar.

Gäster välkomnades av Rumänska Kulturinstitutets direktör – Bogdan Popescu, Litauiska kulturinstitutets direktör – Liana Ruokytė-Jonsson och Polska institutets direktör – Paweł Ruszkiewicz som kort presenterade kvällens program samt alla medverkande. Därefter började uppläsningen av poesi och prosa av den rumänska poeten Ioana Nicolaie och den litauiska poeten Indrė Valantinaitė samt av den polska författaren Salcia Hałas. Texterna i de tre originella språken, polska, rumänska och litauiska, upplästes av författarna själv medan den svenska översättningen upplästes av den ypperliga skådespelaren Nathalie Czarnecki. Uppläsningarna sammanflätades av den vackra musiken som spelades av den framstående violinisten Christian Svarfvar. Efter uppläsningen samtalade Salcia, Ioana och Indrė med Jonas Ellerström, poeten och förläggaren, om den samtida situationen i den litterära världen samt om hur pandemin och kriget i Ukraina påverkade deras författarskap.

Kvällen avslutades med mingel då gästerna kunde prata direkt med våra gäster, ställa frågor om deras författarskap samt köpa deras böcker som presenterades i foajén av bl.a. Prosak Förlag.

Vi tackar ännu en gång alla som bidrog till den underbara kvällen och ser fram emot nästa upplaga av “Rum för världspoesi”!

Evenemanget är ett samarbete mellan EUNIC Stockholm, Litauiska kulturinstitutet/Litauiska ambassaden, Rumänska kulturinstitutet, Prosak Förlag och Polska institutet i Stockholm.

Den polska författaren Salcia Hałas deltog även i Sveriges största litteraturfestival Littfest som ägde rum mellan 17-19 mars 2023 i Umeå. Läs mer om det här evenemanget i en separat artikel.


Scheduled Galleri
Rumänska Kulturinstitutet, Skeppsbron 20, Stockholm Map

Małgorzata Mirga-Tas på Göteborgs Konsthall 🗓 🗺

Mellan den 28 januari 2023 och den 16 april pågick Suno Mangie Dzialas / Jag har en dröm på Göteborgs Konsthall, soloutställningen av den polsk-romska konstnären, pedagogen och aktivisten Małgorzata Mirga-Tas. Den visades i samarbete med och med stöd av Polska institutet i Stockholm.
28 01.2023 16 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Översättaren och förläggaren Patricia Cukrowska berättar

I helgen, den 1 april 2023, ägde rum den första, efter pandemin, upplagan av Stockholms Litteraturmässa på Kulturhuset Stadsteatern! Som ett samarbete mellan festivalen och organisationen EUNIC Stockholm anordnades en panelserie “Från Europa till Sverige: brobyggande genom litterär översättning”.
01 04.2023 Galleri

Fotoreportage: Bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet”:

Den 13 februari på Rönnells Antikvariat i Stockholm ägde rum bokreleasen för diktsamlingen “Det sanna livet” (Norstedts, 2023) med poesi av en av de viktigaste polska poeterna - Adam Zagajewski! Dikterna översattes till svenska av Irena Grönberg och förordet skrevs av översättaren och litteraturkritikern Emi-Simone Zawall.
13 02.2023 Galleri