16.03.2023 - 18.03.2023 Galleri Umeå Folkets Hus, Skolgatan 59, Umeå

Fotoreportage: Den polska författaren Salcia Hałas på Littfest 2023 i Umeå 🗺

Under den sjuttonde upplagan av litteraturfestivalen Littfest i Umeå deltog den polska författaren Salcia Hałas i EUNIC Stockholms panel “Central- och östeuropeiska perspektiv på ett nytt Europa”, tillsammans med författare från Rumänien och Litauen.

Moderatorn av panelen “Central- och östeuropeiska perspektiv på ett nytt Europa” var kulturskribenten Annina Rabe som diskuterade med de deltagande författarna det nuvarande geopolitiska läget i Europa, bl.a. hur kriget i Ukraina och pandemin har förändrat Europa. Indrė Valantinaitė från Litauen, Ioana Nicolaie från Rumänien och Salcia Hałas från Polen berättade hur de inspireras av sina erfarenheter och hur de skildrar femininitet, moderskap samt förhållandet till det sakrala i sina författarskap.

Festivalen var också ett fantastiskt tillfälle för att skapa nya kontakter och utveckla relationer mellan den polska författaren och internationella litterära kretsar, samt att marknadsföra den svenska översättningen av Salcia Hałas bok “Syndafloden” (2022, Prosak Förlag, översättning: Patricia Cukrowska).

Projektet anordnades som ett samarbete mellan Polska institutet i Stockholm, Prosak Förlag, Litauiska kulturinstitutet/Litauens ambassad i Stockholm och Rumänska kulturinstitutet inom ramen för organisationen EUNIC Stockholm.

Dessutom var Salcia Hałas med i den andra upplagan av “Rum för världspoesi” som ägde rum på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm den 16 mars. Se fotoreportaget från kvällen här!


from to
Scheduled Galleri
Umeå Folkets Hus, Skolgatan 59, Umeå Map

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri