24.11.2022 - 25.11.2022 Galleri Zakopane, Polen

Fotoreportage: I Władysław Hasiors spår – studieresan till Kraków och Zakopane 🗺

I november 2022 åkte kuratorn Maja-Lena Molin och konsthistorikern Camilla Larsson till Polen för att delta i konferensen ”Leaving the Studio and Participatory Art. Around Wladyslaw Hasiors work” som organiserades av Julita Dembowska från Muzeum Tatrzańskie i Zakopane tillsammans med Anna Markowska från Universitetet i Wrocław. I reportaget berättar deltagarna om sina upplevelser under den konstnärliga resan i Hasiors spår till städerna Kraków och Zakopane i Polen.

“Vi åkte tidigt på morgonen och blev hämtade på flygplatsen i Kraków av Muzeum Tatrzańskies chaufför. Han körde oss till Museum of Contemporary Art i Kraków, där vi såg utställningen Politics in Art, vilket bland annat innehöll verk ur deras samling av Jerzy Bereś, en konstnär som för mig är speciell då han ställt ut i Södertälje konsthall med Wladysław Hasior. Vi besökte också deras arkiv och fick ta del av material kring Hasiors utställningar i Sverige – där också Södertälje fanns representerat.

På eftermiddagen kom vi sedan till Zakopane och mötte upp övriga deltagare i konferensen på middag.

Torsdagen rivstartade med flertalet föredrag på både för och eftermiddag på plats i Hasiors museum. Det var mycket inspirerande och fantastiskt att få vara i museet och ta del av så mycket kunskap kring Hasior.

På fredagen bjöds vi på en fantastisk stadsvandring där vi fick se staden Zakopane ur ett konstnärligt perspektiv. Vi såg såväl mosaiker på ett varuhus, som Hasiors monument över bergsräddarna och gjorde ett besök på kyrkogården för att se Hasiors grav. Under fredagen visade jag den film jag tagit med från Södertälje som är en nyligen ihopsatt intervju med Wladysław Hasior från 1972. Filmaren Roger Sellberg fick 1972 i uppdrag av Eje Högestätt, Södertälje konsthalls dåvarande chef, att filma när Wladysław Hasior bygger Solspann – en skulpturgrupp byggd på plats i Södertälje. Först 2022 i samband med 50-års jubileet av Solspann bestämde sig Roger Sellberg för att titta på det filmade materialet och klippte ihop det till ett enastående tidsdokument som visades för seminariet i Södertälje 2022 till allas förtjusning.

Resan var för mig otroligt inspirerande och fantastiskt att träffa så många konstnärer, teoretiker och museiarbetare som tillsammans delar så mycket kunskap kring Wladysław Hasior och hans livsverk.”

Maja-Lena Molin, kurator och kommunikationschef på Södertälje Konsthall

“(…) resan blev väldigt lyckad för konferensen var väl organiserad och flera forskare som var där delade mitt intresse och perspektiv på Hasiors verk. Det är också av stort intresse för en polsk kontext eftersom det är det enda offentliga verk som fortfarande aktiveras av lokalbefolkningen. Jag hoppas att det blir en tryckt publikation. Flera kontakter kommer jag bygga vidare på och museet vill att jag återkommer under våren för att arbeta i deras arkiv, de har mycket svenskt material som de själva inte behärskar. (…) I vår blir det mer Hasior med Södertälje konsthall och Södertäljes historiska sällskap så då deltar jag med föreläsning och tar även och delar intryck från resan med en större publik. Detta kommer att ske i februari. Maja-Lena deltar också och konsthallen vill absolut arbeta vidare med sitt polska uppställningsspår och vill ha mig med, så resan var viktig för den skull också.”

Camilla Larsson, konsthistoriker och föreläsare på Södertörns högskola

Det blev ett enastående tillfälle för att fördjupa kunskapen om den polska konsthistorien med fokus på Władysław Hasiors konst samt för att utbyta idéer och erfarenhet mellan svenska och polska konstvetare. Inom ramen för konferensen höll Camilla Larsson och Maja-Lena Molin föredrag om den polska konstnären Władysław Hasior i svensk kontext, och i samband med flera evenemang kring Hasiors konstnärskap och polsk konst som anordnades under året 2022. Vi är glada över att Polska institutet i Stockholm kunde ge stöd till den studieresan och ser fram emot att fortsätta samarbetet i framtiden!

Kolla in fotoreportage från några av projekten kring Władysław Hasiors konstnärskap i Sverige:

👉 Magdalena Abakanowicz och Władysław Hasior på ART SPACE Södertörn https://instytutpolski.pl/stockholm/2022/10/03/fotoreportage-magdalena-abakanowicz-och-wladyslaw-hasior-pa-art-space-sodertorn/ 
👉 50 års-jubileum av Władysław Hasiors ”Solspann” i Södertälje https://instytutpolski.pl/stockholm/2022/10/24/fotoreportage-50-ars-jubileum-av-wladyslaw-hasiors-solspann-i-sodertalje1/

Foto: Camilla Larsson och Maja-Lena Molin

from to
Scheduled Galleri
Zakopane, Polen Map

Fotoreportage: Konsert av det polska bandet Taraka

Tack Taraka för en fantastisk konsert i Göteborgs domkyrka i närvaro av bl a Sejmens vice talman Małgorzata Gosiewska, Göteborgs borgmästare, Ukrainas ambassadör, Polens ambassadör och Polska institutets direktör.
09 09.2023 Galleri

Fotoreportage: UTSTÄLLNING OCH FILMVISNING OM FAMILJEN ULMA

Den 10 september 2023 uppmärksammade vi, tillsammans med Polens ambassad och St:a Eugenia kyrka i Stockholm, saligförklaringen av familjen Ulma.
10 09.2023 Galleri

Fotoreportage: Två polska konstakademier från Szczecin och

Två polska konsthögskolor har bjudits in att delta i sektionen Stockholm Furniture Fair Greenhouse 2023, som var en del av årets upplaga av mässan Stockholm Design Week: Konstakademin i Szczecin (Akademia Sztuki w Szczecinie) och Jan Matejkos Konstakademi i Kraków (Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie). Under de intensiva dagarna fick montrar av de polska skolorna stor uppmärksamhet av en svensk och internationell publik. Besökare kunde få veta mer om de designprojekten direkt från de konstnärerna som tack vare samarbetet med Polska institutet fanns på plats i Stockholm.
06 02.2023 12 02.2023 Galleri